De Werkgroep Midden-Oosten heeft een aantal amendementen (mede) ingediend op de paragraaf 'Veiligheid door recht' in het concept-verkiezingsprogramma van GroenLinks. De amendementen zullen in stemming worden gebracht tijdens het congres, dat aanstaande zaterdag plaatsvindt.
Hieronder wordt steeds het relevante artikel uit het concept-verkiezingsprogramma weergegeven, gevolgd door de amendementen en de pre-beoordeling die zij meegekregen hebben.
Tekst concept-verkiezingsprogramma
H2. De landen in de Arabische regio zijn onze onmiddellijke zuiderburen en Nederland steunt actief de ontwikkelingen in die landen voor meer democratie, handel, welvaart en een rechtsstaat. Democratische bewegingen, jongeren- en vrouweninitiatieven en eerlijke ondernemingen zijn onze natuurlijke partners. Culturele en onderwijsuitwisseling wordt gestimuleerd.
- Amendement 451 (samen met GroenLinks Groningen)
“Democratische bewegingen, jongeren- en vrouweninitiatieven en eerlijke ondernemingen zijn onze natuurlijke Partners” vervangen door “Democratische bewegingen, waaronder de vakbeweging, jongeren- en vrouweninitiatieven en eerlijke ondernemingen zijn onze natuurlijke partners”
Toelichting: Vakbewegingen toevoegen. Deze zijn in deze landen de meest democratische georganiseerde instituten. Zij zijn cruciaal voor de emancipatie van de gewone werkers.
Pre-beoordeling: Overnemen. - Amendement 452
na laatste zin toevoegen “daarom worden bijvoorbeeld de Nederlandse Instituten in Beiroet en Amman niet gesloten”
Toelichting: 2 jaar geleden is tot de de instituten in Beiroet en Amman besloten, nu wil staatssecretaris Halbe Zijlstra ze alweer sluiten. Dat is in strijd met de wens om democratische en vrije krachten in het MO te steunen. Juist nu het niet mogelijk is het instituut in Damascus open te houden kunnen de activiteiten via Beiroet en Amman eenvoudig worden voortgezet en het netwerk in Syrië worden behouden.
Pre-beoordeling: Overnemen.
Tekst concept-verkiezingsprogramma
H4. Nederland zet zich in voor een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict conform het internationaal recht. De regering praat met alle partijen. Zij stelt schendingen van mensenrechten, zowel van Israëlische als van Palestijnse zijde, aan de kaak. Binnen de EU zoekt zij steun om het associatieverdrag met Israël op te schorten als Israël het internationaal recht en de mensenrechten blijft schenden.
- Amendement 455
Schrappen: “Zij stelt schendingen van mensenrechten, zowel van Israëlische als van Palestijnse zijde, aan de kaak”
Toelichting: Mensenrechtenschendingen worden in het algemeen elders in het programma al uitgebreid behandeld. Hier is het beter de schendingen met naam en toenaam te noemen, zoals in de andere amendementen van de werkgroep Midden Oosten gebeurt.
Pre-beoordeling: Niet overnemen. Het partijbestuur wil gebalanceerd kijken naar het conflict. Op deze manier zouden we de indruk wekken de ogen te sluiten voor mensenrechtenschendingen van Palestijnse zijde. - Amendement 457 (samen met GroenLinks Groningen)
tussen “aan de kaak.” en “Binnen de EU” toevoegen “Nederland gaat zich serieus inzetten voor de uitvoering van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof te Den Haag d.d. 9 juli 2004 over 'de Muur' (en de kolonisten).”
Toelichting: Gelet op de slotzin bij H1 (Tegen landen of bedrijven die herhaaldelijk weigeren mensenrechten na te leven wordt passend opgetreden) is een stevigere tekst passend
Pre-beoordeling: Niet overnemen. Dat Nederland zich hiervoor in moet zetten volgt uit de eerste zin waarin staat dat Nederland zich inzet voor een rechtvaardige oplossing conform internationaal recht. Zie ook amendement 454. - Amendement 458
na laatste zin toevoegen “Nederland doet er alles aan om voor de Palestijnse vluchtelingen eindelijk hun recht op terugkeer te realiseren.”
Toelichting: 'Terugkeer'staat open voor alle joden ter wereld, waar zij ook geboren zijn. Palestijnen die in 1947 uit Palestina verdreven zijn mogen niet terugkeren. Het historisch onrecht van de verdrijving van Palestijnen en het verbod op terugkeer dient 65 jaar na dato alsnog te worden hersteld. In september 2012 is de slachting in de Palestijnse vluchtelingenkampen precies 30 jaar geleden.
Pre-beoordeling: Niet overnemen. Dat Nederland zich in moet zetten voor een rechtvaardige oplossing voor de Palestijnse vluchtelingen volgt al uit de eerste zin waarin staat dat Nederland zich inzet voor een rechtvaardige oplossing conform internationaal recht. Zie ook amendement 454.
Tekst concept-verkiezingsprogramma
H5. Nederland laat Afghanistan niet in de steek. De opbouw van een democratische, veilige rechtsstaat en ontwikkeling hebben prioriteit. Dat vereist grote inspanningen op het gebied van corruptiebestrijding, versterking van bestuur, rechtspraak, civiele organisaties en de positie van vrouwen, alsmede onderhandelingen met gematigde Taliban. Nederland draagt bij met een geïntegreerde politietrainingsmissie die het politie- en justitieapparaat versterkt. Ook na beëindiging van de ISAF-missie in 2014 zal Nederland Afghanistan blijven steunen op het gebied van goed bestuur, veiligheid, sociaal-economische ontwikkeling en wederopbouw. Ons land steunt geen offensieve militaire operaties.
- Amendement 460 (samen met GroenLinks Enschede, Groningen en Leiden; en Rechtvaardig Buitenlands Beleid)
hele punt vervangen door “Nederland laat Afghanistan niet in de steek. Na beëindiging van de ISAF-missie in 2014 zal Nederland Afghanistan blijven steunen op het gebied van verzoening, goed bestuur, veiligheid, sociaaleconomische ontwikkeling en wederopbouw. Een vredes- en verzoeningsproces tussen alle conflicterende partijen binnen Afghanistan heeft prioriteit. Dat proces is gericht op de opbouw van een duurzame, democratische, veilige rechtsstaat en sociaal economische ontwikkelingen. Dat vereist grote inspanningen op het gebied van corruptiebestrijding, versterking van bestuur, rechtspraak, civiele organisaties en de positie van vrouwen, alsmede onderhandelingen waarbij geen enkele partij wordt uitgesloten. De Nederlandse bijdrage aan de sociaal-economische ontwikkeling en de ontwikkeling van de democratische en veilige rechtstaat zal in overeenstemming moeten zijn met dit proces. Ons land steunt geen offensieve militaire operaties.”
Toelichting: GL maakt zich sterk voor een Afghanistan-politiek gericht op vrede en verzoening. Van een duurzame toekomst kan alleen sprake zijn als onderhandeld wordt met ALLE partijen, niet alleen de 'gematigde' Taliban. [Vanwege de grote weerstand tegen de Kunduz-missie dit niet opnemen maar onze kritiek op de huidige NAVOstrategie benoemen.]
Pre-beoordeling: Overnemen. - Amendement 461 (samen met GroenLinks Enschede, Groningen en Leiden)
“offensieve” schrappen
Pre-beoordeling: Niet overnemen. De Nederlandse militairen die in Afghanistan zijn ter bescherming van de politietrainingsmissie moeten zichzelf, de trainers en onschuldige burgers kunnen verdedigen. Het totaal uitsluiten van militaire operaties in elke situatie is daarom niet op zijn plaats. - Amendement 462 (samen met GroenLinks Enschede, Groningen en Leiden)
na laatste zin toevoegen “Nederland geeft na de exit geen geldelijke bijdrage aan het in stand houden van het huidige door de NAVO getrainde leger van Afghanen.”
Toelichting: Amerika vraagt om financiële hulp. Nederland werkt hier niet aan mee, omdat daarmee, zolang er geen vrede is, de huidige oorlog situatie voortduurt
Pre-beoordeling: Niet overnemen. We ondersteunen de opbouw van een rechtsstaat in Afghanistan en daartoe kan ook een leger behoren. In het compromisamendement 460 stellen de indieners wel terecht dat de Nederlandse bijdrage aan de ontwikkeling van een veilige rechtsstaat afhankelijk moet zijn van het vredes- en verzoeningsproces.