Op 10 november 2011 nam de Tweede Kamer op initiatief van GroenLinks Kamerlid Mariko Peters een motie aan die de regering verzoekt om te pleiten voor sancties tegen Iran en Syrië op het gebied van technologieën die gebruikt kunnen worden voor schending van de privacy en meningsvrijheid.

In de pers verschenen de laatste maanden berichten dat westerse bedrijven technologie zouden leveren aan repressieve regimes als Iran en Syrië. Technologie die wordt gebruikt om andersdenkenden te onderdrukken door ze op te sporen, te bespioneren, te bedreigen of te censureren.

Op 10 november 2011 nam de Tweede Kamer op initiatief van Mariko Peters een motie aan die de regering verzoekt om te pleiten voor sancties tegen Iran en Syrië op het gebied van technologieën die gebruikt kunnen worden voor schending van de privacy en meningsvrijheid. De motie werd ondersteund door de SP, D66, PvdA en CU.

Tot nu toe is er geen Europese regelgeving die het leveren van dit soort technologie verbiedt. De indieners van de motie stellen dat het Europese sanctieregime moet worden aangescherpt. Ze wijzen daarbij op de nucleaire activiteiten van Iran en op toenemende mensenrechtenschendingen. Zo kostte de repressie door de Syrische autoriteiten tot nu toe al meer dan 3 500 doden.

De Kamer nam daarnaast een motie aan die vraagt om sancties tegen de Iraanse centrale bank, en een motie die de regering vraagt om in EU-verband te bevorderen dat Iraanse mensenrechtenschenders onder hetzelfde verscherpte EU-sanctieregime gaan vallen dat van toepassing is voor personen die in verband worden gebracht met illegale nucleaire activiteiten.