De hulp die Nederland biedt aan Syrische vluchtelingen is niet meer dan een begin. Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman in aanloop naar het debat over Syrische vluchtelingen in de Tweede Kamer vanmiddag. Voortman wil dat Nederland soepeler omgaat met asielaanvragen van vluchtelingen uit Syrië en meer geld beschikbaar stelt voor opvang in de regio.

Linda Voortman:

Staatssecretaris Teeven noemt zijn beleid ruimhartig, maar het is in werkelijkheid nogal schraal. Er zijn meer dan 4 miljoen Syriërs op de vlucht en de grote vluchtelingenstromen vergroten de kans dat het geweld overslaat naar andere landen in de regio. Als we serieus wat willen doen aan het lijden van de Syriërs, dan is de door staatssecretaris Teeven voorgestelde toelating van een handjevol Syriërs echt volstrekt onvoldoende. Vooral omdat het ook nog eens ten koste gaat van de toelating van andere vluchtelingen.

GroenLinks wil daarom dat Nederland soepeler omgaat met de critieria voor toelaten van Syrische vluchtelingen. De door staatssecretaris Teeven toegezegde toelating van 250, door UNHCR geselecteerde Syrische vluchtelingen, mag niet ten koste gaan van de toelating van andere vluchtelingen die in vergelijkbare schrijnende omstandigheden verkeren. Ook wil GroenLinks dat de regering meer geld vrijmaakt voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen. Volgens de VN is er 4,4 miljard nodig om de 4 miljoen Syriërs die op de vlucht zijn de winter door te laten komen. Nederland heeft slechts 59 miljoen beschikbaar gesteld voor noodhulp.

Voortman:

De bijdrage die Nederland levert is 0,01% van wat er volgens de VN nodig is. Daarmee komen de op de vlucht geslagen Syriërs de winter niet door. Dit is het moment waarop Nederland, net als Zweden en Duitsland, zich solidair moet tonen en de helpende hand toesteken.

Bron: GroenLinks