GroenLinks gaat ermee akkoord dat Nederland van 2015 tot en met 2017 30 miljoen per jaar betaalt aan het instandhouden van een Afghaans leger van 228 500 man en politie.
De Amerikanen hebben besloten zich in 2014 terug te trekken uit Aghanistan maar willen wel dat de oorlog tegen de Taliban doorgaat. Daarom moet het Afghaanse leger op een sterkte van ruim 200 000 man worden gehouden, zo meent de VS. Dat kan Afghanistan zelf niet betalen en daarom moeten de VS en de bondgenoten jaarlijks samen ruim 4 miljard dollar per jaar op tafel leggen. Ook Nederland is gevraagd bij te dragen. De Nederlandse regering wil 30 mijoen per jaar beschikbaar stellen en vroeg de tweede kamer op 15 en 16 mei om toestemming. GroenLinks zei daar ja tegen.
Dat is merkwaardig. Het gaat om een bijdrage van 25 miljoen aan "civiele politie" en 5 miljoen aan het leger. GroenLinks is al lang tegenstander van de militaire “oplossing” in Afghanistan. En is nu bereid om daaraan mee te betalen, al is het dan maar 5 miljoen per jaar. De 200 000 Afghaanse soldaten gaan getraind worden door enkele tienduizenden Amerikaanse militairen en gaan "de veiligheid garanderen". Dat is hetzelfde als wat de VS tot heden in Afghanistan deed en komt botweg neer op de taliban bevechten.
Het is ook merkwaardig omdat Mariko Peters erg veel waarde hecht aan het rapport van de International Crisis Group, dat geen enkele heil ziet in voortzetting van de oorlog. Dat rapport pleit voor een VN-geleid traject naar verzoening van alle partijen. De Amerikaanse wens om nog 10 jaar een groot Afghaans leger in stand te houden dat de taliban moet blijven bestrijden staat hier haaks op. Mariko hamerde wel op de politieke oplossing, maar stedle dat nietals voorwaarde.
De 25 miljoen voor versterking politie wordt betaald uit uit ontwikkelingsgelden en de 5 miljoen voor het leger uit het budget van Buitenlandse Zaken. Afgezien van de vraag in hoeverre dat geld inderdaad op die manier wordt besteed, dringt de vraag zich op of we wel blij moeten zijn met het brengen van ontwikkelingsgeld naar de Afghaanse politie.
Het is niet duidelijk hoe dit bedrag van 30 miljoen tot stand kwam. De Amerikanen hebben eenvoudig rekeningen naar de Europese bondgenoten gestuurd warop stond hoeveel zij moeten betalen. De Britten kregen een rekening van 200 miljoen dollar. Maar ze hebben blijkbaar een ander idee over hun verplichtingen en geven uiteindelijk 110 miljoen. De Fransen kregen ook een bedrag van 200 miljoen opgelegd. Maar de nieuwe president Hollande is krachtig tegen oorlogen en het is maar de vraag of hij gaat betalen. Het is niet bekend welke rekening Nederland kreeg en of de regering daar nog wat vanaf heeft gepingeld.
Ook is het de vraag hoe de verdeling van 25 miljoen voor politie en 5 miljoen voor soldaten tot stand is gekomen. De Amerikanen willen van de bondgenoten een miljard dollar hebben om die 200 000 soldaten in stand te kunnen houden. Zij hebben het er niet eerder over gehad dat daar een verdeling tussn politie en leger in zou zitten. Het lijkt erop, dat dit een draai is om de Kunduz-coalitie met enig fatsoen mee te kunnen krijgen. Maar wat vinden de leden van een GroenLinks-fiat met 5 miljoen naar de Afghaanse oorlog tegen de taliban?
Hoe dan ook, Nederland krijgt hier nog een rekening achteraan voor de jaren 2017 - 2024.