We hebben een echte én eerlijke aanpak van de klimaatcrisis nodig. Als we niet snel in actie komen, laten we niet alleen een onleefbare wereld achter, maar wordt de aarde straks ook onbewoonbaar. Het goede nieuws? Wij kunnen dit. Sluit je aan en word onderdeel van de oplossing.

  • De klimaatcrisis is nu al merkbaar: van verwoestende branden, droogte, extreem weer tot aan plant- en diersoorten die uitsterven.
  • Ja, het komt door ons. Doordat we met fossiele brandstoffen enorm veel CO2 en andere broeikasgassen uitstoten, is de aarde steeds sneller gaan opwarmen. Het klimaat verkeert in crisis.
  • Maar het is nog niet te laat. Afgelopen tijd stond het klimaat bovenaan ieders agenda. Wereldwijd gingen miljoenen mensen de straat op voor meer klimaatactie.
  • We moeten zo snel mogelijk veel minder CO2 uitstoten. Hoe? Door de grote vervuilers aan te pakken en te investeren in groene alternatieven.
  • De oplossingen zijn er en we weten wat er moet gebeuren. Nu is er politiek leiderschap nodig. Laat Nederland weer pionieren en zorg samen met GroenLinks voor een groen keerpunt.

Het klinkt logisch: wij willen de aarde leefbaar doorgeven aan volgende generaties. Toch doen we dat nu niet. Er woedt al een merkbare klimaatcrisis: van allesverwoestende branden, hevige stormen, hittegolven en overstromingen, tot aan plant- en diersoorten die uitsterven. Als we niet snel in actie komen, laten we niet alleen een onleefbare wereld achter, maar wordt de aarde straks ook onbewoonbaar. Tenzij we nu in actie komen. En het goede nieuws is: wij kunnen dit.

Een eerlijke aanpak van de klimaatcrisis is beter voor iedereen. Denk aan goed geïsoleerde huizen met lager energieverbruik en zonnepanelen. Schone lucht en veel groen om je heen. Geen vervuilende bedrijven, maar innovatieve ondernemingen op groene stroom. Op vakantie met de internationale trein en nachtrust voor omwonenden van Schiphol en andere vliegvelden. Omscholing naar groene banen om de energietransitie in te zetten.

Een eerlijke aanpak van de klimaatcrisis werkt voor iedereen

Internationale trein

Een eerlijke aanpak van de klimaatcrisis werkt voor iedereen

Het klimaat heeft nog nooit zo hoog op de agenda gestaan. Er is een ongekend sterke klimaatbeweging ontstaan in onze samenleving. Van jong tot oud, van actiegroepen tot organisaties: samen laten we zien dat het anders kan. Dat het anders moet. Maar daar is wel politiek leiderschap voor nodig.

Een partij die durft te kiezen. Kiezen voor investeringen in schone energie, en daarmee het creëren van groene banen. Kiezen voor een echte CO2-belasting, voor grote bedrijven die enorm vervuilend zijn. Kiezen voor een internationaal treinnetwerk, in plaats van dagelijks 60 vluchten van Amsterdam naar Londen. Kiezen voor landbouw zonder de intensieve vee-industrie, waarvan nu 75% van het vlees geëxporteerd wordt. De oplossingen zijn er. Nu het nieuwe politieke leiderschap nog. Laat Nederland pionieren en zorg samen met GroenLinks voor een groen keerpunt.

“ De coronacrisis stelt ons voor een duidelijke keuze. ”

Jesse Klaver Fractievoorzitter GroenLinks

We willen niet terug naar de oude economie van rechtse partijen die kiezen voor grote bedrijven en de fossiele industrie. Ten koste van de planeet, mensen en onze samenleving. Wij kiezen voor een groene toekomst, waarin ons welzijn bovenaan staat en we onze rijkdom eerlijk delen. Laat de coronacrisis een keerpunt zijn.

Green New Deal voor Nederland

Eerlijk delen en solidair zijn met elkaar staan aan de basis van onze missie. We laten de vervuilers betalen en de sterkste schouders dragen wat ons betreft de zwaarste lasten. Met onze Green New Deal voor Nederland investeert GroenLinks in een duurzame, groene en eerlijke toekomst. Het is het meest ambitieuze en tegelijkertijd meest realistische klimaatplan dat GroenLinks ooit geschreven heeft. Daarmee komen we uit de coronacrisis en pakken we de klimaatcrisis aan. Met een economie die de samenleving dient. Met een gezonde balans tussen werken, wonen, natuur, landbouw en vervoer. Met een samenleving waarin iedereen gezien wordt en niemand achtergesteld.

Bekijk hier de presentatie van Jesse 👇

Klimaatdemonstranten met borden

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.

Ook interessant

Klimaatstaking: "Wake up"
Klimaat

Waarom je 6 november bij de Klimaatmars moet zijn

Op 6 november laten we massaal van ons horen voor het klimaat. Loop je met ons mee?

Lees meer
Klimaatprotest
Klimaat

Wat demonstreren kan betekenen voor beleid

Het is duidelijk: klimaatactie komt niet vanzelf. Daarom kan demonstreren juist het verschil maken.

Lees meer
Afbeelding van mensen op een klimaatdemonstratie
Klimaat

Rotterdam geeft het goede voorbeeld en roept klimaatnoodtoestand uit

Ook Rotterdam roept met GroenLinks-wethouder Arno Bonte de klimaatnoodtoestand uit om de klimaatcrisis aan te pakken.

Lees meer
Logo van de Green New Deala
Klimaatverandering

Green New Deal voor Nederland

2030 komt snel dichterbij en de klimaatcrisis dendert voort. GroenLinks komt met een Green New Deal voor Nederland. Een routekaart naar een klimaatneutrale...

Lees meer
Natuur
Klimaat

De meeste Nederlanders zijn vóór klimaatmaatregelen

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek van het CBS dat driekwart van de Nederlanders zich zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering.

Lees meer
Jesse Klaver lachend naar een persoon waarvan wij alleen de rug zien.
Klimaat

Kies voor onderwijs, ondernemen, klimaat en eerlijk delen

Wij kunnen kiezen voor een groener en eerlijker Nederland. Jouw stem op GroenLinks kan ons de coalitie in krijgen. Een nieuw klimaatkabinet dat de klimaatcrisis...

Lees meer
Zeester besmeurd met olie
Klimaat

Waarom we ecocide strafbaar moeten maken

Ecocide maakt van het vernietigen van de natuur een strafbaar feit. Hoog tijd, want op dit moment blijft grootschalige milieu- en klimaatschade zonder...

Lees meer
waddenzee.jpg
Klimaatverandering

De klimaatcrisis is nu

Droogte, mislukte oogsten, tekort aan drinkwater, stormen, overstromingen, orkanen, hittegolven. Dat zijn nu al merkbare gevolgen van de klimaatcrisis. Bekijk...

Lees meer
Natuur voedselbos
Landbouw

Waarom ons landbouwplan goed nieuws is voor de boeren

Wij hebben een plan om de landbouwsector te herzien op een manier die goed is voor consument, dier en planeet. Én voor de boeren.

Lees meer
Luchtfoto van Nederlandse akkers
Klimaatverandering

Wat betekent ambitieus klimaatbeleid voor Nederland?

De gevolgen van de klimaatcrisis zijn groot, ook voor Nederland. Wij zijn de laatste generatie die nog iets kan doen tegen klimaatverandering.

Lees meer
Zonnestralen over een weide
Klimaat

Waarom we de aanpak van de klimaatcrisis niet aan rechts over kunnen laten

We kunnen de hervorming niet aan partijen zoals de VVD en het CDA overlaten. Zij willen vasthouden aan oude ideeën. Maar dat zijn precies de ideeën die ons hier...

Lees meer
natuur
Nieuws Natuur

GroenLinks: 100.000 hectare extra natuur

GroenLinks wil de komende jaren 100.000 hectare extra natuur in Nederland. Dat is een gebied ter grootte van de Veluwe.

25 feb 2021

Lees meer