Zaak "Israel misleidt toeristen" in hoger beroep bij Reclame Code Commissie

Misleiding door GoIsrael gaat door, activisten zoeken financiële steun voor hoger beroep

Twee activisten hebben een aanklacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme GoIsrael wegens misleidende reclame. De Commissie heeft hen in het gelijk gesteld: GoIsrael’s reclame is “misleidend en daardoor oneerlijk”. Door de uitspraak van de Commissie mag GoIsrael nu geen reizen meer naar bezet Palestijns gebied promoten alsof het reizen naar Israël zouden zijn.

Omdat GoIsrael in hoger beroep gaat is opnieuw financiele steun nodig voor de advokaatkosten. Bijdragen kunnen gestort worden op gironummer 1806947 van het Nederlands Palestina Komitee.

GoIsrael is inmiddels tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie in hoger beroep gegaan. Het gaat onverdroten door met misleidende kaarten te presenteren waarop in 1967 bezet Palestijns en Syrisch gebied wordt afgebeeld als deel van Israël. Voorbeelden van gesignaleerde misleiding zijn de Syrische Banyas watervallen, en Palestijnse plaatsen als Beit Sahur, Bethlehem, Jericho en Nablus. In sommige folders worden historische Palestijnse plaatsen en regio’s met Bijbelse namen aangeduid, zoals Shechem in plaats van Nablus. Hierdoor wordt de Palestijnse identiteit van deze plaatsen nog verder verdoezeld. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen West en Oost Jeruzalem, en wordt een plek als de Tempelberg vanzelfsprekend als Israëlisch aangeduid, terwijl het volkenrechtelijk bij de Palestijnse Bezette gebieden behoort. De folder “Bijbelse plaatsen voor Christelijke bezoekers” vermeldt dat “In 1967 Jeruzalem werd herenigd en zijn plaats hervond als eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, met vrijheid voor alle godsdiensten”.

Er is Israël veel aan gelegen om toeristen te trekken. Israël reserveert $ 2,4 miljoen voor toerisme in de bezette gebieden. Daags na de opheffing van de bouwstop van illegale nederzettingen plaatste GoIsrael paginagrote vakantieadvertenties in o.a. de Metro.

De activisten hebben zich in hun klacht bij de Commissie laten bijstaan door advocaat Phon van den Biesen. Ook tijdens dit beroep willen zij hem weer inhuren, want hij heeft veel bijgedragen aan het succes. Maar de kosten daarvan kunnen al snel een paar duizend euro bedragen. Via het Palestina Komitee konden de activisten de kosten van de eerste aanklacht geheel dekken uit giften van medestanders. Nu roept het NPK opnieuw iedereen die deze Israëlische misleiding wil stoppen op tot financiele steun voor deze laatste ronde.

Bijdragen kunnen gestort worden op gironummer 1806947 van het Nederlands Palestina Komitee, onder vermelding van "Hoger beroep aanklacht GoIsrael"

Meer info