Er is een tekort van 300.000 woningen in Nederland. Starters hebben amper kans op de woningmarkt. Beleggers en huisjesmelkers kopen veel huizen op, waarmee ze zowel de huur- als de koopmarkt verstoren. Het afgelopen decennium zijn de huurprijzen met 38% gestegen, de koopwoningen met 68%. Blackstone is zo’n grote belegger. Het bedrijf koopt vele huizen op, vaak in dezelfde straten wat ook nog eens voor ontwrichting leidt in wijken. Het bedrijf wordt ondersteund door de overheid die fiscale constructies toestaat waardoor het bedrijf nauwelijks belasting betaalt.

Klaver: "De CEO van Blackstone verdient een half miljard per jaar. Dat buitensporige salaris wordt opgehoest door huurders die worden uitgeknepen. Ik zie dat er al jaren nauwelijks iets verandert; de belangen van grote bedrijven gaan boven die van burgers. Als het kabinet niets doet, dan roept de Tweede Kamer zelf dit bedrijf naar de Tweede Kamer."

Groenlinks wil dat een dak boven je hoofd weer een recht wordt en niet wordt overgelaten aan de vrije markt waardoor een eigen woning steeds verder weg lijkt voor veel mensen. De partij wil dat de overheid meer ingrijpt in de markt en bijvoorbeeld bepaalt wat fatsoenlijke huren zijn.

Jesse Klaver

nieuwsbrief

Het is tijd voor eerlijk wonen

Word deel van onze groeiende beweging voor verandering. Zet de eerste stap en meld je aan voor onze mails.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.