Een klimaattop heeft altijd zijn tradities: een doorlopende beoordeling van het gastland en haar gastronomie. Vandaag dan toch maar een pizza haggis of pizza black pudding? Glasgow heeft voordelen - een prachtige treinreis bijvoorbeeld - maar een goede keuken is er niet per se een van. Doe mij maar Durban, waar ze zo slim waren de Indische keuken te presenteren.

Echt genieten van je lunch kan overigens ook niet, want de organisatie is van mening dat een stoel mensen alleen maar ophoudt. In elk hoekje zitten dan ook mensen gekromd, snel de laatste mailtjes en updates te checken. Het constante gezoem en geren doet denken aan een bijenkolonie.

Strategisch overleg

Klagen over eten of de dagelijkse coronatest heeft ook een functie, want het verbindt. Los daarvan heerst er sowieso een positieve stemming deze dagen. De vele politieke beloften van vorige week doen vermoeden dat er echt wat mogelijk is dit jaar. Al grenst het aan hoogmoed en dus moeten elk overleg, of dat nu met de Maldiven of Brazilië is, de feiten weer op tafel, de pijnpunten benoemd worden.

Zo ook met onze trans-Atlantische vrienden: de congresleden van de Verenigde Staten. In een gesprek, bedekt met de mantel der liefde, ging het ook over ons verschil tussen investeren en reguleren. Over hoe de VS nog steeds kolen en dieselauto’s niet wil uitfaseren. Over meer internationale investeringen in klimaatadaptatie. Een goede plek voor een directe Nederlander om de boel op scherp te zetten.

De rol van China

Het wordt deze klimaattop dan ook de kunst om dingen te benoemen, zonder dat iedereen zich verschuilt in loopgraven. Het gevaar is dat de discussie gevangen wordt in rijk versus arm. Dat geeft China een reden om vast te houden aan lagere ambities en maakt ambitieuze conclusies onmogelijk. Daarvoor zullen zowel de EU als de VS echt nog moeten bewegen. Ik zeg het nog maar eens: it’s all about the money.

Afgelopen nacht kwamen de Britten met voorlopige conclusies voor de top, waarin deze puzzel helaas nog niet is gelegd. Er zit ambitie in de tekst, maar die is niet blijvend als er geen concrete toezeggingen komen op financiering en klimaatadaptatie. Het gezoem wordt hier daarom nog een aantal decibel meer, want we hebben nog drie dagen voor een deal.